Přísady
- 180 ml čistého pomerančového džusu (ne z koncentrátu)
- 120 ml sušených borůvek
- 120 ml sušených brusinek
- 120 ml celozrnné mouky
- 240 ml ovsa pro rychlou přípravu
- 2 lžíce pšeničných klíčků
- ¼ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky kypřícího prášku
- ¼ lžičky soli
- 75g másla, pokojové teploty
- 60g hrnku hnědého cukru, baleného
- 1 velké vejce
- 60 ml medu
- ½ lžíčky čistého vanilkového extraktu
- 2 lžičky pomerančové kůry
- 240 ml kešu oříšků, opražených, hrubě nasekaných
- 120 ml strouhaného neslazeného kokosu, opraženého
- 120 ml dýňových semínek, pražených
- 120 ml sunečnicových semínek, pražených
Příprava:
Předehřejte troubu na 160ºC. Do nádoby na pečení dejte pečící papír a potřete lehce máslem.
V menším hrnci přiveďte pomerančový džus do varu. Když se vaří, tak přidejte sušené borůvky a brusinky, snižte teplotu na středně vysokou a povařte po dobu jedné minuty. Vypněte a nechte odstát pár minut. Proceďte šťávu z plodů a nechte stranou džus a lesní plody vychladnout.
V misce smíchejte máslo a cukr a rozšlehejte mixérem střední rychlostí, dokud není směs hladká, asi 2 minuty. Přidejte vejce a šlehejte, dokud není dobře promíchané. Přidejte med, přeceděný pomerančový džus, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a promixujte do hladka. Potom opakujte po přidání ovse, mouky, pšeničných klíčků, soli, jedlé sody a kypřícího prášku. Mixujte než je vše promíchané a poté přidejte ovoce a ořechy. Míchejte, dokud se vše nepromísí.
Rozprostřete do nádoby na pečení a pečte přibližně 30 až 35 minut, dokud není vršek zlatavě hnědý. Nechte vychladnout v pánvi na mřížce. Až směs vychladne, pomocí pečícího papíru ji přemístěte na prkýnko. Nakrájejte tyčinky na požadovanou velikost a uskladněte ve vzduchotěsné nádobě.